Trygghet - Mänsklighet - Glädje till livet

Trygghet – Mänsklighet – Glädje till livet

När jag träffar klienter, håller konsultationer, föreläser, ger råd, skriver texter, spelar in podcasts eller spelar in filmer är jag mig själv. Jag är bara Björn. Jag kan inte vara någon annan. Jag vet inte hur man gör. Hade jag försökt vara någon annan hade min själ ramlat ihop som ett korthus.
Jag har väldigt svårt för människor som försöker vara andra individer än dom egentligen är. För mig blir det beteendet oärligt och oäkta och något jag instinktivt drar mig undan ifrån. Och det får kosta vad det kosta vill. Jag har lärt mig med åren att det inte går att vara omtyckt av alla. Det faller på sin egen orimlighet. Precis som att vissa människor älskar lakrits medans andra spyr av blotta tanken. Ibland fungerar det helt enkelt bara inte. Och det är ok.

Man skulle kunna koka ner mitt och mina Caladrius-kollegors sätt att arbeta, vara på, tänka på och förhålla sig till i tre utryck

Trygghet, mänsklighet och glädje till livet

Många som kommer till oss är fångar i en stark otrygghet. Specialisterna som borde kunnat fixa stressen eller smärtan har fallit igenom och man känner en stark oro och ensamhet av att sitta själv i båten utan vare sig åror eller kompass. Och det är en fruktansvärd situation. Vi behöver alla trygghet och blir stressade av otrygghet. Det ligger i vår natur som människor. Mitt största uppdrag gentemot mina klienter är att fungera som en plattform för trygghet. Att våga stå där trots att det är svårt. Att våga möta osäkra blickar och förklara att ”-Det kommer bli bättre vännen. Det kanske inte blir helt bra men såhär jävla illa skall du inte behöva ha det, det tror jag inte en sekund på.”

Att fungera som ett bollplank och informationsfilter och skapa en trygghet i detta genom att hjälpa individer sålla rimliga tankar och farhågor om sin situation ifrån helt orealistiska katastroftankar är ytterligare en viktig del i pusslet för att skapa trygghet.  

Många vi träffar har förlorat sig själv bland all smärta och stress. Samtidigt har dom i många fall blivit tvungna att ”bli sitt besvär” för att rida ut stormen. Myndigheter ser inte människor, dom ser siffror, statistik och tabeller. Dom ser en depression som skall läka ut på sex månader enligt deras siffror eller en sjukskrivning som kommer ifrån en smärta som inte kan förklaras med röntgenbilder. Det finns en omänsklighet i vårt samhälle och dom fina människorna som vi får träffa och hjälpa har ofta fått se det i sin fulla kraft.

Om jag inte ser människan bakom stressen, smärtan, beteenden, katastroftankar, skuldbeläggningar, relationsproblemen, depressionen och allt där i mellan så är jag på helt fel ställe i livet. Arbetet vi på Caladrius utför kräver mänsklighet eftersom mycket av problemen kommer ifrån tidigare omänsklighet.

En sista gemensam nämnare bland människorna jag får träffa och de jag har träffat är att det inte finns så mycket i livet som är genuint roligt. Stressen och smärtan har belagt livet med kedjor som inte går att bryta sig ur och då är det på gränsen till omöjligt att se glädjen livet egentligen bär med sig. Jag måste, jag bara måste göra allt jag kan för att dessa underbara människor skall kunna bryta sig från ifrån dessa bojor. Och i många fall blir det en period efteråt där dom faktiskt få återupptäcka livet. Det har varit satt på paus. Ofta i flera år.

Så varför gör jag detta? Varför arbetar jag alldeles för många timmar varje vecka med att hjälpa människor som mår både fysiskt och psykiskt dåligt?  Varför lägger jag inte bara ner och börjar arbeta som marknadsföringsperson eller elitidrottstränare? Eller IT-tekniker som jag en gång i min ungdom utbildade mig till?

För att jag inte kan sluta. Jag måste göra så mycket jag kan för så många det går. Hela tiden, varje dag. Min själ måste. Min själ kan inte avstå. Jag hade dött inuti lite grann varje dag om jag inte fick använda min omvårdande personlighet på det sättet jag gör idag.

Kunskap och erfarenhet skall inte gömmas undan i mörka rum. Det skall upp i ljuset och delas till alla som vill ha.

Det är även ur denna anledning Boken om Ont föddes för två år sen. En bok som kommer ge mig och Caladrius helt andra förutsättningar att göra mer för fler. För att kunna hjälpa miljoner människor att må lite bättre och kanske hitta glädjen i livet igen.

Jag somnar och vaknar lycklig varje dag över att veta att saker håller på att förändra sig. Vi har kämpat så länge för detta.

Tack.

Björn Rudman (fd. Rhodin)

 

 

 

björnrudman.jpg

“Trygghet - Mänsklighet - Glädje till livet.”

“Foto: Patric Ullaeus - rEvolver Filmcompany

Verkar Caladrius vara för dig? Har du besvär med smärta eller stress? Eller båda två?
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka en kostnadsfri 60 minuters konsultation.

Namn *
Namn
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin