Smärta och värktabletter - Hur ligger det till egentligen?

Visste du att smärtlindring genom läkemedel inte avser att ta bort smärtan helt? Trodde du att värktabletterna var menade att ta bort all din smärta trodde du faktiskt fel.

Ett riktigt effektivt läkemedel mot smärtan kan mycket väl lämna smärta kvar hos individen fast mycket mindre. Ofta är det inte ens meningen att läkemedlet skall ta bort allt. Det är inte syftet. Så om du får medicin av din läkare så har hon eller han aldrig trott att det kommer ta bort allt ditt onda. Du har fått medicin för att livet skall bli enklare att leva för att kunna få plats med din rehab.
Har du gått till doktorn i avsikt att få medicin som tar bort all smärta har du gått dit av fel orsak och sannolikt kommer du bli besviken.  

Läkemedel som påverkar din smärta på olika sätt är till för att hjälpa dig upp ur sängen och över tröskeln så du kan ta hand om din rehab på bästa sätt. Det är också till för dig att låta kroppen röra på sig smärtlindrad så kroppens egna system kan göra vad dom skall för att få igång den egna smärtlindringen och läkningen.
Medicin är ett KOMPLEMENT till övrig rehab och det kan absolut ha en plats men den skall inte vara ensam i behandlingen.

Jag äter värktabletter själv. Absolut. Flera gånger i veckan. Jag har kraftig artros i mitt ena knä och en trasig sena under foten på samma ben. För att kunna träna mina ben och må bra i mitt knä med artrosen så jag inte haltar som en gammal farbror måste jag smärtlindra. Smärtan i senan under foten stoppat mig om jag inte hade ätit värktabletter. Eftersom jag har diabetes typ2 läker senor och skador oerhört långsamt i min kropp och ett år efter skadan har jag fortfarande besvär. Pga. min artros och min diabetes kan jag heller inte vila så mycket med foten jag hade behövt för att ge den lugn och ro att läka snabbare.

Jag använder alltså värktabletterna för att kunna utföra min rehabilitering. Och vissa dagar gör det inte speciellt ont alls. Då tar jag heller inga läkemedel för detta.
Tyvärr ser det ofta inte ut såhär och jag vill gärna ändra inställning till medicin med denna lilla text och avsnittet av Podden om Ont; Smärtlindring och värktabletter.

Tar du mediciner av fel orsak och med fel kunskap kommer du sätta din tilltro till en behandling som inte är komplett. Har du ”kommit in fel” i smärtbehandlingssituationen kommer du sannolikt fortsätta på det viset och äta mer, leta efter alternativa tabletter eller om du blir riktigt olyckligt drabbad, bli beroende av starka värktabletter som äter upp din själ lite i taget.

De starka värktabletterna och de morfinliknande preparaten har konsekvenser. Ändå träffar vi på människor som bara har dess som mediciner. Dom är beroendeframkallande så det sjunger om det och skapar situationer i kroppen som kan vara svåra att leva med och som kan göra problemen värre.
Att bara äta den typen av medicinen är som att ha 11 stycken Zlatan i fotbollslaget. Det spelar ingen roll hur bra han är på att göra mål när du saknar backlinje och målvakt i laget. Det är inte så det är tänkt. Dessa tunga mediciner skall in under korta perioder när situationen är riktigt urdålig för att skapa förutsättningar för sömn, för att smärtspiraler inte skall eskalera och för att skadan är så omfattande att den inte ens teoretiskt kan lindras med lätta läkemedel, avslappning och rörelser. DÅ skall det in enligt behandlingsstegen.

Morfinliknande preparet kan också göra dig slö i huvudet, trött i själen, trött och mosig i kroppen. Om du har ont sen tidigare, haft ont länge, lever med dålig sömn och stress och allt det dåliga vi pratat om i tidigare artiklar och poddavsnitt – Då kan vi utgå ifrån att det blir ännu svårare att vända när du äter en medicin som gör allt det läskiga.

 Har du ätit samma medicin länge och är osäker på om den är vettig, om den hjälper, om kroppen kanske behöver något annat, om den är beroendeframkallande och liknande skall du fråga en läkare.
Boka upp en tid för att gå igenom din medicinlista. Det är inte ovanligt att vi träffar individer som fått flera olika mediciner ifrån flera olika läkare på flera olika ställen utan att någon kollat så medicinerna fungerar ihop, att det inte är för mycket biverkningar eller att dom varit där för länge. Om du t.ex. är under behandling på vårdcentralen för en åkomma och sen behöver åka till akuten för något annat så ser dessa två instanser inte din journal gemensamt. Det fungerar inte så idag. Därför är det du som behöver berätta vad du äter idag för nästa läkare och det kanske inte är alltid minnet är det bästa när du varit tvungen att söka vård akut.

Och om du bara äter morfinliknande preparat som smärtlindring, utan något annan lättare grundmedicinering, inte bara ”vid behov” utan som varje-dag-medicin och inte testat något lättare på länge – Lyft blicken och ta dialogen med utskrivande läkare.

 Björn Rhodin
Caladrius

5.jpg

Björn Rhodin

“Visste du att smärtlindring genom läkemedel inte avser att ta bort smärtan helt? Trodde du att värktabletterna var menade att ta bort all din smärta trodde du faktiskt fel.”

Foto: @photosbygederberg


Har du hamnat i en situation där du bara äter medicin och tror att Caladrius är rätt för dig - Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka en konsultation.

Namn *
Namn
Önskad ort *
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin