Är det hela människan som mår dåligt går det inte bara att ta hand om en liten del

Det går inte att stirra sig blind på ett smärtande område på kroppen när det riktigt svåra problemet ligger på mänskliga nivåer långt bakom vad blotta ögat kan se.
Ofta ligger inte den stora utmaningen i just vävnadsskadan även om den verkar var ”pièce de résistance”.
En människa som sitter framför mig på en konsultation som med blanka ögon och precis berättat sin skräckhistoria om smärtan och livet och nu är redo att ta ett sista kliv utför ett okänt stup med en rehab dom aldrig varit med om tidigare behöver väldigt sällan fler gummibandsövningar. Det är inte hjälp på riktigt som jag ser det. Det är inte minsta möjliga.

 Att få en annan människas öde och liv överlämnat i dina öppna händer är svårt att prata om. Det är ett förtroende bortom begreppsförmågan. Ett förtroende som förpliktigar. Ett förtroende jag aldrig kan låta falla. Ett förtroende som i tidigare höll mig vaken om nätterna men som nu istället låter mig sova gott. För jag vet att jag äger situationen tillsammans med klienten. Det finns ingen resurssvag vårdgivare med utbrända tillgångar som skall vara den smärtdrabbades guide för nu är det Caladrius som bär individen på sina vingar och det är jag fullständigt trygg med. Vetenskap, väldigt lång erfarenhet, mänsklighet, empati, ärlighet och rak kommunikation. Allt det viktiga som behövs i en vettig rehabilitering av en komplex situation. 

Smärtan kommer naturligtvis någonstans ifrån. Ibland är det en skada i en muskel och ibland är det så hög beredskap i själen att det är hjärnan som larmar utan att knappt fått varningssignalen. Det är olika.
Ju längre smärtan funnits med dig ju mer komplex kommer rehabiliteringen att behöva bli. Ju mer tid smärtan fått att slå rot, att förändra dig som person, att äta sig in i livet ju fler och varierade insatser kommer behövas.

Det finns inga övningar i världen som kommer ta bort sorgen i din själ över att du t.ex. inte kan vara den bästa versionen av dig själv tillsammans med dina barn när du har så ont att du bara vill ta en extra värktablett och gå och lägga dig. Det är antagligen inte fler övningar du behöver.

Det du behöver möjligheten att äga situationen. Det du behöver är kunskap över varför det är som det är just nu och hur planen tillsammans med fysioterapeuten ser ut och hur den skall landsättas. Du behöver förståelse. Du behöver en ”pussläggare” och detektiv. Du behöver någon som vågar sträcka fram hakan och säga ”-Jag kan inte lova att du blir bra men jag skall slita som ett djur för att du skall bli bättre och vi skall göra det tillsammans.”

Du behöver någon som vågar kavla upp ärmarna och bli lite ”skitig under naglarna” även under din rehab. Någon som inte fastnar helt på att den bästa övningen helt plötsligt inte fungerar utan vågar byta. Du behöver någon som vågar prata med dig i ögonhöjd när du blir ledsen under uppvärmningen eller i vilan mellan två bollibompaövningar.
Du behöver någon som förväntar sig det du skulle kalla bakslag men som jag kallar ”kvitto”.

Du kan absolut komma långt på egen hand. Jag rentav hoppas att du går i mål hela vägen helt på egen hand. På riktigt. Ingenting skulle göra mig gladare och stoltare än att få höra att mina texter, filmer, poddar och gud vet allt faktiskt gjort en insats så du kom tillbaka. Att du tog tillbaka det livet smärtan tog.

Men ibland är det helt enkelt för svårt att göra på egen hand.
Ibland behöver man en guide fastän man har både karta och kompass sen tidigare.

Då skall du hitta någon som ser hela människan och inte bara smärtan människan bär.

Tack för att du läste.
Björn Rhodin

“-Ofta ligger inte den stora utmaningen i just vävnadsskadan även om den verkar var  ”pièce de résistance.”

“-Ofta ligger inte den stora utmaningen i just vävnadsskadan även om den verkar var ”pièce de résistance.”


Om du behöver hjälp med din smärta och livssituation och tror att Caladrius är rätt för dig - Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka en konsultation.

Namn *
Namn
Önskad ort *
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin