Värktabletter - Lyssnarnas frågor om värktabletter, stegar och kroppens egna morfin

Inför vårt senaste podcastavsnitt som handlade om läkemedel släppte jag ordet fritt i sociala medier och följarna fick en chans att ställa egna frågor till oss och specialistläkare Sofia Göthe som var gäst i avsnittet.

Det kom in otroligt mycket bra och viktiga frågor. Det kom in så pass många att vi bestämde oss på inspelningsdagen att ta frågorna i ett helt eget avsnitt. En så kallad Q&A (questions and answers) om läkemedel.  

Det faktum att våra följare ställer så pass avancerade och viktiga frågor talar om något för mig. Jag ser det som ytterligare ett symptom på att vården i detta landet inte mår bra.
Hade den mått bra hade de som ställt frågorna dels fått information direkt ifrån utskrivande läkare och dels hade det varit lätt att få tag i läkaren om man hade fler frågor efter besöket. Men nu finns det en plats för Caladrius att fylla med den här typen av information. I den bästa av världar hade vi aldrig behövts. Men just nu är verkligheten i vårat land inte så.   

Något jag ser bland många människor jag möter som har väldigt ont och stora problem i sina liv är att det är värktabletterna som ofta styr vardagen. Det är inte heller ovanligt att läkemedel som skulle in när det var akut panik för att sen försvinna igen är kvar och ligger till grund för hela medicinbehandlingen. Och det blir inget bra alltså. Det blir inte det.

Smärtlindring genom läkemedel bör gå igenom en slags trappa som följer ett visst antal steg men många jag har träffat under åren har bara sista steget, alltså den tyngsta medicinen, men ingenting i stegen innan. Det innebär också att det ofta behövs ganska mycket av läkemedlet som bara skulle vara den akuta katastrofhjälpen mot smärtan. Dessa läkemedel är ofta beroendeframkallande och berusande och ställer till det på andra håll i kroppen och i huvudet. Då tänker jag att man skall äta dem så lite som behövs, inte så mycket man kan. Och finns det då ingenting som bär upp smärtlindringen du behöver underifrån, innan den tunga medicinen går in, kommer det behövas väldigt mycket av en substans som lätt gör dig beroende och som lägger en rökridå i huvudet. Är du med på hur jag menar?
Det är alltså inte bara frågan om att äta eller inte äta medicinen. Det är frågan om hur mycket tung och ofta beroendeframkallande medicin du behöver äta för att få önskad effekt på smärtan.

De morfinliknande preparaten har faktiskt en annan skum effekt på din kropp i relation till träning.
Såhär va; Man kan säga att kroppen har eget morfin. Endogena opioider. Detta bildas av flera olika hormoner, bland annat ett som du säkert hört talas om tidigare i samband med träning; Endorfin.
Dessa tre hormoner blir väldigt lika morfin i sin struktur. När kroppen skall ta upp de endogena opioiderna görs detta via speciella receptorer. Men om det redan ligger ett ämne där som ser nästan likadant ut som det kroppsegna behöver inte kroppen ta upp det.
Du kommer alltså inte känna av det fina och goa som endorfinerna skapar efter ett träningspass om du redan har liknande morfinliknande preparat i kroppen. Så att träna med medicin som citodon, tradolan, treo comp, panocod, oxynorm och liknande i kroppen kommer inte att ge dig något välbefinnande att tala om. Dessutom kan du bli mosig i huvudet, trög i musklerna och kass i magen. Jag tänker att det är jobbigt nog som det är att ha ont eller vara skadad.

För att runda av denna krönika vill jag säga att dessa tunga preparat absolut behövs i vissa lägen vid vissa tillfällen.
Jag har fått den stora förmånen att hjälpa åtskilliga att bli kvitt sin smärta i till exempel ryggen där den stora utmaningen har varit att bli av med medicinen som inte behövs längre. Mängden tung medicin som har funnits i dessa kroppar går bortom min begreppsförmåga. Ändå visade det sig att smärtan gick att få bort. Det var inte enkelt. Det var tvärt om gristungt och en väldigt “brötig” process. Men det gick.

Kanske behöver du som läser detta din medicin. Kanske kan du minska (tillsammans med din läkare) och få en bättre livskvalité genom smart rehab och träning. Kanske kan den till slut försvinna helt.
Jag vet inte. Men min erfarenhet säger att det är väldigt lätt hänt att bara hamna i en medicin-spiral utan andra insatser, speciellt med en sjukvård som går på knäna och släcker bränder på grund av resursbrist.  

Finns möjligheten att slippa, till slut, så hade i alla fall jag försökt jobba mot det målet.  

Björn Rhodin
Caladrius

1.jpg

Björn Rhodin

“Det kom in otroligt mycket bra och viktiga frågor. Det kom in så pass många att vi bestämde oss på inspelningsdagen att ta frågorna i ett helt eget avsnitt. En sk. Q&A (questions and answers) om läkemedel.”

Foto: @photosbygederberg


Har du hamnat i en situation där medicinen styr din vardag och tror att Caladrius kan hjälpa dig? - Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka en konsultation.

Namn *
Namn
Önskad ort *
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin