"Familjen AB" - Är du VD, ekonomichef, projektledare och kock på samma gång hemma?

Går du ifrån ett heltidsjobb för att komma hem till ett annat?

Nästa avsnitt av Podden om Ont kommer handla om ”Familjen AB”. När du utanför ditt ordinarie heltidsjobb dessutom är VD, ekonomichef, personalchef, projektledare, kurator, lärare, städpersonal och kock i företaget Familjen AB kan det vara svårt att alltid ha bra dagar. Naturligtvis kommer energin inte räcka till allt detta. Har du dessutom ont och eller lever med en hög stress är ekvationen ”Återhämtning” per definition omöjlig att få ihop.

Du är inte ensam. Det här är regel snarare än undantag för de kvinnor med familjer jag träffar på Caladrius. Vare sig man vill eller inte.
Var det såhär livet skulle vara? Var det bara detta? Eller är du redan förbi dom tankarna? Slagit undan dom för att dom är för djupa och svåra att ta tag i?
Det är ok vännen. Du är inte ensam.

Jag tror inte livets lott är att vara servicepersonal för alla andra. Jag tror att jag bara har detta livet och eventuellt inte får fler chanser att ha så roligt jag kan. Att må så bra jag kan. Att göra så mycket jag kan för människor som inte har det så bra som jag har det och fortfarande njuta på vägen fram.

Jag älskar att hjälpa andra. Att kunna vara där och ge av mig själv. Jag gör det villkorslöst och för att jag vill. Jag kräver inga gentjänster, jag ber inte om någonting mellan raderna, jag bara är där. För att jag verkligen vill. Och för att min själ mår riktigt riktigt bra av det. Så är det. Det är den största anledningen till att jag arbetar med det jag gör och såhär är jag ännu mer privat hemma. Det har jag gjort så länge jag varit vuxen.
Men vad många missar i just den ekvationen är att du inte kan ge bort energi du inte har. Har du inte först och främst energi till dig själv och din egen själ skall du inte ge energi till andra.

Vad händer när du måste ge och ändå inte har? Det blir helt klart komplicerat.
Barnen. Dom måste få min energi. Dom skall ha min energi. Då är det också mitt ansvar att se till att det finns energi för dom att få. Och den energin är den som är extra efter min själ fått det den skall ha.
Hänger du med? Det är inte frågan om att dom inte skall få min energi. Frågan är vad du gjort för din återhämtning och vart din baslinje i energin är. Och den är plus minus noll när du fått det du själv behöver först. Och det är du som bestämmer vart ditt behov är täkt.

Eftersom alla föräldrar är smärtsamt medvetna om att barnen kommer behöva oss oavsett hur trötta vi själva är ligger det på vårt ansvar att se till att vi har resurser och marginaler. Den situationen är som den är och kanske inte bara kan förändras. Vi måste acceptera.

När vi har accepterat kan vi också börja jobba framåt för att kunna forma oss det liv vi vill leva. Detta fungerar på exakt samma sätt med långvarig smärta eller kroniska sjukdomar. Det betyder heller inte att vi bara skall finna oss i situationen utan måste såklart också arbeta för att energin skall bli mer och energitjuvarna skall bli färre.  

Det viktigaste att komma ihåg är att du bestämmer.
Du är en vuxen människa som i grund och botten bestämmer själv.
Det är något vi ofta glömt bort med åren när mängden krav utifrån ökat och ramarna blivit fler. Men vi kan bestämma för oss själva även om vi fått vuxenlivets ramar att förhålla oss till.
Arbetstider ger oss ramar. Relationer ger oss ramar. Ekonomi ger oss ramar.
Ramar går att förflytta och förändrar. Ramar som är helt ok och inte betyder att det måste vara sorgligt och värdelöst innanför.

Du bestämmer. På riktigt. Lever du ett liv med så lite energitillskott att du konstant knäar och håller på att gå under kan du faktiskt bestämma att du inte skall ha det så. Och det är det första och viktigaste steget.


Ja, det kommer vara jobbigt.
Nej, din situation kommer inte bara att förändra sig. Ja, det kanske blir en tuff tid framöver.
Ja, det kanske kommer kännas som att det aldrig kommer bli bättre.
Det kommer vara värt det.

Jag lovar dig här och nu min vän, att om du aldrig påbörjar resan så kommer du heller aldrig komma i mål.
Oavsett ramar.


Björn Rudman
Caladrius

 

 

 

_21A2036.jpg

“Familjen AB”

“När du utanför ditt ordinarie heltidsjobb dessutom är VD, ekonomichef, personalchef, projektledare, kurator, lärare, städpersonal och kock i företaget Familjen AB kan det vara svårt att alltid ha bra dagar.”

Foto: Patric Ullaeus, Revolver Studios

Behöver du hjälp med familjepusslet? Har stressen börjat äta sig in i livet? Fungerar inte återhämtningen som den borde? - Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka en konsultation.

Namn *
Namn
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin