Lindra din smärta genom att stilla din oro

 Att stilla oron genom att fråga någon som verkligen kan sin sak fungerar bra psykologiskt och det kan även bli smärtlindrande.

Att äga sin egen situation är helt avgörande för en komplicerad rehab.

Om du inte vet allt du känner att du behöver veta om din situation, om din smärta, om rehab-tid, om hur övningarna skall göras, om hur medicinen skall ätas, om hur sömnproblemen bäst tas om hand, om hur ångesten blir som minst osv. kommer stressen i din själ att öka. Det säger sig självt.
Kommer ni ihåg vad vi sa om stress i avsnitt 2 på Podden om Ont? Att stress var ett beredskapssystem för kroppen? Och att ju högre beredskap ju mer redo är kroppen att slå igång larmet som kommer när du känner smärta? Och att stress inte bara var att hinna lämna illbattingarna i tid i skolan på morgonen utan även smärtan i sig och den gnagande oron över hur länge situationen skall vara som den är? Kommer du ihåg det? Kommer du också ihåg resonemanget om att när stressen sjunker så kan även smärtan minska? Så är det.

När oron är stor är stressen hög. Därför kan du alltså få ondare av att vara orolig och få mindre ont när du blir mindre orolig.

Vi har exempel på klienter som kommit till oss som känt sig bättre redan efter konsultationen, alltså INNAN vi satt igång hela rehabiliteringen. Och det är mycket för att oron har stillats lite, för att någon lyssnade klart och ställde motfrågor, för att någon förstod och för att någon förklarade.

Detta är en av våra stora ”grejer” på Caladrius. Både mellan oss och våra klienter men också grejen med Caladrius i sociala medier och podcasten och här i artiklarna.

Eftersom vi vet hur det fungerar för huvudet just runt oro, stress, rehab och smärtlindring så vet vi också att bara genom att ge enkla och lättförståeliga svar på svåra frågor kan vi faktiskt göra skillnad för människor som är väldigt utsatta och tyvärr också utlämnade till sig själva i sin smärtproblematik. Och detta fungerar bra även för de som inte har möjlighet att komma till oss på Caladrius för att få ”hands on” hjälpen.
Våra tjänster är nästan mer utbildning än det är träning. För att kunna klara sig själv med sin kropp även efter vi är färdiga med projektet så krävs kunskap. Och då måste ju någon utbilda dig, eller hur? Som vi ser det är detta en av de största orsakerna till att komplexa smärtsituationer ofta inte får den hjälp som behövs inom sjukvården. Det finns helt enkelt inte tid och resurser till att sitta ner och lära människan bakom smärtan hur allt hänger ihop och fungerar. Kompetensen finns helt säkert – men tiden och resursen gör det inte.

Naturligtvis har du som drabbad av smärtan ett eget ansvar i processen. Även om vi ofta pratar om vårdens brister och andras ”fel” så är du inte utan ansvar för din egen situation.
När vi jobbar med KBT och med ACT så har vi ett antal punkter vi förhåller oss till som vi fått ifrån våra psykologer. Ett antal punkter ”inför färdighetsträning”. En av dessa återkommer oftare till mig när vi arbetar med tyngre smärtproblematik kopplat till ångest och stress.
Inte ordagrant men något i stil med:

”-Det är inte du som skapat dessa problem men det är du som måste lösa dem.”

Hur hårt det än må låta så är detta en grundbult när det gäller komplexa smärtproblem och jobbiga situationer. Du har inte önskat situationen. Hade du fått välja hade du ändrat allt genom ett trollslag. Vi förstår det. Det här är inte ditt fel. Men det är din kropp och ditt liv. Du själv måste alltså göra det som är nödvändigt för att det skall bli bättre. Det är ingen annan som kan göra det för dig, även om någon hade velat eller försökt. Ingen kan göra dina rehab-övningar för dig, ingen kan äta din mat för dig, ingen kan gå och lägga dig i tid och tyvärr kommer heller ingen kunna läsa dina tankar och se att du är orolig över situationen för att du vet för lite om dina besvär. Därför är det viktigt för hela din rehab att du är väl utbildad och ordentligt informerad.

Undrar du något så fråga. Får du inget svar, fråga varför. Får du fortfarande inget ordentligt svar på ett sätt som du förstår – byt vårdgivare. Rakt av bara.

Vi delar ut stora mängder av självhjälpsinformation just av denna orsaken. För att hjälpa så fruktansvärt många vi bara kan på det sättet som vi vet hur. Eftersom vi kan detta har vi också en skyldighet att inte gömma kunskapen och erfarenheten ”hemma på kammarn´” utan att dela med oss till de som behöver.

Och så länge vi behövs kommer vi fortsätta.

 

“-Att stilla oron genom att fråga någon som verkligen kan fungerar bra psykologiskt och det kan även bli smärtlindrande.“

“-Att stilla oron genom att fråga någon som verkligen kan fungerar bra psykologiskt och det kan även bli smärtlindrande.“


Om du behöver hjälp med din rehab och din smärta och tror att Caladrius är rätt för dig - Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka en konsultation.

Namn *
Namn
Önskad ort *
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin