Ju mer energi en individ har kvar efter jobbet ju bättre kommer individen att må, även på arbetet.

Det vore riktigt smart av arbetsgivaren att fokusera på att personalen skall må så bra det går på sin fritid. Det finns bara vinnare i ett sånt resonemang.

Jag skall förklara varför.

Ju bättre personalen mår på sin fritid ju lättare kommer det vara att prestera på sitt arbete. Det är en ganska enkel ekvation. På samma sätt går det att vända till något de allra flesta kan relatera till – Är det tråkigt, jobbigt, trött, slitet och opepp hemma så tar det inte lång tid innan det smittar av sig på jobbet genom sämre energi, svårare med koncentrationen och i förlängning sämre kvalité på arbetet. Det blir omöjligt att hålla upp energin och det positiva om det samtidigt finns en motpol som dränerar och trycker in negativitet, det säger sig självt. Så ju mer energi en individ har kvar efter jobbet ju bättre kommer individen att må, även på arbetet.

Arbetsgivaren har naturligtvis sitt ansvar. Att se till att arbetsplatsen är så väl anpassad till personalen som yrket tillåter, att förebygga ohälsa genom utbildning genom t.ex. föreläsningar och friskvårdande personalaktiviteter är viktiga delar som alla ligger på arbetsgivaren.
Men att kvar energi efter jobbet är minst lika mycket den enskilda individens ansvar att arbeta mot och för att lyckas detta behövs strukturerad träning, bra och god mat och kvalité i återhämtningen. 

Det här är något Caladrius föreläser ofta om. Ett hållbart yrkesliv handlar egentligen inte om att optimera ergonomin eller att lyfta rätt. Det handlar om att må så bra fysiskt och mental att arbetet blir tillräckligt lätt och ledigt att utföra så ofta man behöver. En del är naturligtvis ergonomiskt anpassad arbetsplats och rätt lyftteknik. Men det är otroligt långt ifrån allt. Därför får vi lite skavsår i själen när vi läser om föreläsare som kuskar land och rike runt och förmedlar detta som enda delen i ett komplext ämne. Det känns lite gammalt och mossigt.

Arbetsmiljöarbetet runt om i landet går mer och mer åt det förebyggande arbetet och det är väldigt bra. Det är naturligtvis en mycket bra investering att ta hand om människor innan dom mår dåligt istället för att behöva släcka bränder så att säga.
Att förebygga ohälsan är otroligt smart eftersom det inte bara är jobbigt för individen som mår dåligt och kanske måste vara sjukskriven utan även för företaget. En sjukskrivning är det absolut sämsta som kan hända personalgruppen på ett företag eftersom medarbetarna inte bara går att ersätta hur som helst utan oftast är kopplad till någon typ av kunskap och erfarenhet. Och då är vi tillbaka där vi började. Mår människor bra hemma kommer dom också må bra på jobbet och då kanske företaget slipper sjukskrivningar.

Så för att knyta ihop säcken och sammanfatta tankarna:

En personal med energi till en rik och glädjefylld fritid kommer även vara en stark, frisk och välmående personal på arbetet. Punkt.

Arbetsgivaren har sitt ansvar med allt vad det innebär på arbetsplatsen och personalen har ansvar över sitt fysiska och mentala välmående med allt vad det innebär.

En balans i allt detta vore alldeles fantastiskt. Och finns det just nu ingen balans så vet ni i alla fall lite mer om i vilken ände ni skall börja jobba.

Björn Rhodin
Caladrius

WhatsApp Image 2018-04-28 at 17.03.47.jpeg

 

"Jag vill bli kontaktad av Caladrius för mer information om era föreläsningar"

 
 
 
Björn Rhodin