Facettledsartros i ländryggen

Idag tänkte jag att vi skulle reda ut ett par saker om facettledsartros. Förhoppningsvis får du en tankeställare kring din egen situation, eller så kanske du har en vän med artros som kan behöva ett annat perspektiv på problemet. Vi dyker ner i det intressanta direkt!

Facettleder
Facettleder är lederna mellan de utskott som går snett bak från våra ryggradskotor. Majoriteten av våra kotor har fyra utskott: två som går upp och ledar mot den övre kotans facetter och två som går ner och ledar mot den undre kotans facetter. De här lederna hjälper till att styra ryggradens rörelser: de ligger i olika vinklar i olika delar av ryggen, och i ländryggen är de en av anledningarna till att vi har en så pass begränsad rotationsförmåga. Lutar vi oss bakåt belastar vi facettlederna mer och lutar vi oss framåt belastar vi dem mindre.

Brosk och Artros
Ledbrosk är ett slags ytskikt som ligger på våra ledytor och gör att de glider lätt mot varandra. Artros är en sjukdom som gör att det här brosket förändras: det bryts ner snabbare än det byggs upp och försvinner därför gradvis över åren. 

Facettledsartros på röntgen
Ibland får man reda på att man har artros i ryggen via en röntgen. Det här kan vara positivt eftersom det utesluter stora och potentiellt farliga saker som hade behövt opereras. Det är däremot dåligt när för mycket tolkas in i en röntgenbild; stora problem på röntgen behöver inte ge smärta över huvud taget, och små saker på röntgen kan ge väldigt stor smärta. Om man då får ett röntgenutlåtande som visar på degenerativa förändringar och facettledsartros kan man tro att det är kört. Speciellt om man också får en snabb eller otillräcklig förklaring på vad det betyder. 

Jag förminskar inte de med smärta som har en utbredd artros och stora besvär, artros kan kan vara extremt smärtsamt. Men jag har träffat väldigt många människor genom åren som fått en röntgen och blivit oroliga och rädda helt i onödan.

Det finns mycket att göra
I själva verket går det att göra en hel del trots att artrosen alltid kommer finnas där. Och tyvärr är det så att det också kommer gå sämre mycket snabbare om man inte gör någonting alls. Ett bra träningsprogram med rätt nivå av belastning har i vissa fall gjort folk helt symptomfria så länge de håller i sin träning! I många fall har smärtan inte försvunnit, men ändå minskat avsevärt. 

Ibland finns det så klart begränsningar vi inte kan ta oss förbi, men ibland finns begränsningarna bara i vårt eget huvud. Det enda sättet att veta säkert är att testa.

Tobias Marmheden
Leg. Fysioterapeut (MAR)
Caladrius

Idag reder vi ut ett par saker om facettledsartros.

Idag reder vi ut ett par saker om facettledsartros.


Kontaktformulär - Facettledsartros

Namn *
Namn

 
 
 
 
Sofia Örnefors