Såhär ser du om din stress är farlig

Klinikchef Björn Rhodin och leg. fysioterapeut Anders Johansson förklarar hur du kan se om din stress är farlig och ger två viktiga punkter till hur du gör för att bryta den onda cirkeln.

På torsdagens livesändning på Facebook fick vi frågan om stress är farligt och hur man i så fall vet det. Korta svaret är ”Nej, stress är inte farligt, i sig. Men kan bli om du gasar tills du rasar”.

Björn skrev för en tid sedan en artikel som bland annat förklarar att stress är ett beredskapssystem (länk). Ju större beredskap, desto större chans att larmet går.
Utan stress hade vi inte överlevt. Men evolutionens tanke var sannolikt inte  att beredskapssystemet skulle stå i givakt dygnets alla vaknar timmar i väntan på larm.  

Det är när stressens press är större än din kapacitet och tolerans, under längre tid som det kan bli dåligt för kroppen och själen.

Men hur vet du när det är farligt och när det är ok?
Det skall vi berätta för dig nu, så enkelt som vi bara kan.  

Det första tecknet på att stressen håller på att bli farlig är när återhämtningen inte längre räcker till. Det kan t.ex. handla om att det inte längre räcker med sju timmars sömn utan du behöver snarare nio, eller att du behöver vila på soffan innan du kan fortsätta med dagen.

Det som fungerade förut räcker inte längre för att få kroppen och själen i fas.

Det andra tecknet på att stressen håller på att bli farlig är att förmågan att återhämta sig när man väl försöker har minskat. Du sover kanske inte lika bra längre, du kanske inte kan träna var tredje dag längre för att kroppen inte orkar hämta sig mellan passen, promenaden med hunden kanske inte upplevs lika skön längre.

Rapporter visar att risken för nedstämdhet är 18 gånger större vid ett ökat återhämtningsbehov.
Det är dessutom nio gånger större chans att du sover dåligt när din återhämtning är otillräcklig, något som blixtsnabbt kommer göra din återhämtning ännu sämre och då är du  inne i en cirkel du absolut inte vill vara i.

Vi måste hjälpas åt att bryta mönstret.
För om du är trött på jobbet, trött efter jobbet och får lite knut i magen inför morgondagens arbete, eftersom du vet att du kommer bli trött på nytt, så har vi en del att göra.

En del av lösningen är lika enkel som den är svår:

1. Du måste börja med att ta bort onödiga grejer som konsumerar energi i din vardag, något som Björn skrev om tidigare i veckan här >>>. Det är hårt, men fullständigt nödvändigt. Lita på oss.

2. När du minskat på det som äter upp din energi och du fått energi ÖVER skall du använda denna till att träna. Stress som ligger över din kapacitet i livet och på jobbet är nedbrytande – träning är uppbyggande och förebyggande. Det säger sig själv att vi inte bara kan ha nedbrytande grejer i livet. Då går det åt helvete med alltihop.

”Nice to do” går bort – träning går in under ”Need to do”.
Det var ingen fråga vi ställde ifall du undrade.

Hur mycket du än hade velat att träning bara var en hobby och en ball grej man kunde göra ibland så är det inte så. I verkligheten är det något som är helt avgörande för hur du mår i livet.  

Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska har utarbetat ett instrument med nederländsk förlaga där du genom ett antal frågor faktiskt kan ta reda på om du ligger i riskzonen för ohälsosam stress eller inte. Instrumentet finns online, öppet för alla. Här finner du det: https://xn--skattaterhmtning-4nbn.se/

 De har även publicerat en fantastisk rapport som förklarar instrumentet och stressens risker otroligt enkelt och tydligt. Den finner du här: http://www.amm.se/wp-content/uploads/2016/12/2015-Nr.-153.pdf

Björn Rhodin & Leg. Fysioterapeut Anders Johansson

"-Det är när stressens press är större än din kapacitet och tolerans, under längre tid som det kan bli dåligt för kroppen och själen.” skriver Björn Rhodin och Anders Johansson

"-Det är när stressens press är större än din kapacitet och tolerans, under längre tid som det kan bli dåligt för kroppen och själen.” skriver Björn Rhodin och Anders Johansson


 

"Jag vill bli uppringd av Caladrius för mer information om era tjänster"

 
 
 
Björn Rhodin