Det går inte att skynda sig att stressa ner - Björn Rhodin om stress och utmattning

Stress är ett varningssystem som skall vrida upp känsligheten på larmet som kallas det sympatiska nervsystemet. Om orsakerna till stressen inte försvinner kommer larmet ändå att gå nästan oavsett vad du gör för att stänga av det.

Ju mer stressade vi är ju mer redo är vi för att slåss eller fly (engelskans ”fight or flight”). Ju mindre stressade vi är ju normalare fungerar varningssystemet. Det varnar alltså när det är dags istället för hela tiden.
Detta systemet har vi människor varit beroende av för vår överlevnad, för att vi skulle reagera på fara och göra något åt det. Men sannolikt var dina och mina förfäder inte stressade dygnets alla vakna timmar som det kan se ut för oss idag. Vårt leverne idag håller många gånger varningssystemets känslighet på max vilket i sin tur betyder att det krävs ganska lite för larmet att gå av och fight or flightsystemet slår på.
Det systemet har i sin tur som styruppgift att spänna muskler, öka puls, höja blodtryck, göra dig känsligare, vidga pupiller mm. – Något du säkert också känner igen hos dig själv när du är stressad.

Så att först vrida upp systemet på max för att sedan försöka få det att slappna av kanske inte är den bästa lösningen för en stressig själ?
Det är alltså en tankevurpa att skynda in på yogaklassen på gymmet i tron om att det skulle vara bra mot stressen. Är du stressad och lever i ett högt tempo och gör detta i ett stresshanteringssyfte, hade det varit fantastiskt mycket bättre att skita i både transporten dit och själva klassen. Bättre du hade suttit hemma och läst någon timma ur nya boken som legat på sängbordet sen i våras.
Som jag brukar säga till mina klienter; ”-Man är ju dum i huvudet som människa.”

Du behöver inte vara fysioterapeut eller hjärnforskare för att förstå motsägningen i att skynda sig in till ett avslappningspass.

Eftersom stress är ett varningssystem som kommer genom vårt livstempo och pressade aktiviteter (tidspress, egna, andras och samhällets krav osv.) är det mycket sällan jag ger rådet att sätta igång med ytterligare prylar i vardagen.
I nio och en halv gång av tio är rekommendationen som kommer ifrån min mun en helt annan.

Så länge stora, tunga prylar som skapar hög stress finns kvar måste energin och fokus ligga där. Den stressen måste arbetas ner. Något måste hända. På något sätt måste den minskas. Om orsakerna till stressen inte försvinner kommer larmet ändå att gå nästan oavsett vad du gör för att stänga av det som jag skrev i början.

Varje gång när jag träffar en ny härlig människa som kommit till oss för att hon eller han hamnat lite snett i livet med stress, smärta och sådant börjar jag med att reda ut vart dom största ”stressorerna” ligger. Är det på jobbet? Är det hemma? Är det livet? Är det egentligen inget speciellt men man tänker så mycket att det blir stressigt i alla fall?
Någonstans finns ursprunget och där någonstans måste vi börja jobba.

Jag har under åren samlat på mig mer erfarenhet om stress än jag vill erkänna själv. Både för egen del men tyvärr också genom alla jag träffat med stressproblem.

Såhär va:

1.     Ett jobb är bara ett jobb. Det finns andra jobb än det som äter upp dig inifrån.

2.     Din energi är din. Har du energi ÖVER är det okej att ge till andra. Inte innan.
Som jag skrivit innan: När du skall flyga och flygvärdinnorna har säkerhetsgenomgång – vem är det som skall ha syrgasen först?

3.     Att familjesituationen suger energin ur dig som människa är inte okej. Det var sannolikt inte meningen med ditt liv att du skulle offra din egen själ för någon annan. Barnen mår inte bättre för att du mår dåligt. Det är okej att du tar plats och att du också mår bra inom hemmets väggar.

4.     Kommunicera med din omgivning. Sätt ner foten om någon pressar dig utan att du bett om det. DEN fighten skall du ta. Där skall du lägga energin. Inte på att jobba ännu snabbare eller ge mer energi än den du har över.

Börja där. Lägg inte till massa grejer och aktiviteter innan.
Sa jag.

Björn Rhodin
Caladrius

Björn Rhodin: "-Det är alltså en tankevurpa att skynda in på yogaklassen på gymmet i tron om att det skulle vara bra mot stressen. "

Björn Rhodin: "-Det är alltså en tankevurpa att skynda in på yogaklassen på gymmet i tron om att det skulle vara bra mot stressen. "

Namn *
Namn
Tid för uppringning *

 
 
 
 
Björn Rhodin