Klient hos Caladrius #4

40-årig kvinna med migrän i nästan hela livet.

Migrän är ett riktigt otyg. När anfallet kommer kan det vara mycket svårt att göra annat än att ligga i ett mörkt och tyst rum och bara vänta ut anfallet eller vänta på att medicinen skall bita. Det är inte ovanligt med både ljus och ljudkänslighet vid anfallen. Vissa kräks av smärtan, andra mår bara väldigt illa.
Migränen slår olika hos olika personer men är helt skoningslös oavsett vem du är.

På Caladrius har vi just nu åtta olika klienter igång med migränbesvär. Vissa vaknar i ett anfall medans andra kan känna att något är på gång flera timmar i förväg

Den fjärde klienten vi skall berätta om för er är en kvinna som haft migrän och annan huvudvärk i över 40 år.

När individen har befunnit sig i ett smärttillstånd i så många år finns det helt enkelt inga referenser kring smärta kvar. Förenklat kan man säga att klienten vet inget annat än hur det är att ha ont. Klienten har inget förhållande till att vara smärtfri och detta är något som är mycket viktigt för oss på Caladrius att ha i minnet när vi ger oss in i en så stor utmaning.

Migrän är inget som går att träna bort. Migrän är en sjukdom. Vad vi däremot i många fall kan påverka är spänningshuvudvärken. Vissa typer av migrän löser ut pga. spänningar i skuldror, axlar och nacke. Andra migräntyper är kopplade till bland annat hormoner, stress eller ”all of the above.” Är migränen spänningsutlöst och vi har förbättrat förhållandet i skuldror, nacke och axlar kan den faktiskt bli bättre, mindre intensiv och komma färre gånger om året.

I vår 40-åriga kvinnas fall har hon utan tvekan mest av den sjukdomsrelaterade varianten som bara kommer. Men också spänningar som jag bedömde vi kunde göra mycket åt när vi satt och drack kaffe på konsultationen i början av januari.

”-Vi kan antagligen inte göra dig bra, men jag garanterar dig att vi kan göra dig bättre än du är här idag. Vi kan definitivt minska ditt lidande och ge dig verktyg att kontrollera spänningarna som kan vara en del av orsaken till huvudvärken.”.
Raka rör – Enkelt att förstå även för ett huvud som har ondare än vad som är mänskligt.

Vid första träningstillfället var hon starkt smärtpåverkad och hade behövt ta akut migränmedicin i spruta i magen för att kunna komma hit överhuvudtaget.
En avslappningsmanöver där vi mekaniskt får ner trycket i det sympatiska nervsystemet (fight or flight) och en kroppsscanningsövning där hon får känna igenom kroppen och slappna av i kroppsdel för kroppsdel fungerade bortom alla förväntningar.
Hon reser sig upp och är i så nära smärtfri hon varit sen hon var barn.

Senare på kvällen kom smärtan i huvudet tillbaka men det gjorde henne inte så mycket. För hon hade fått andas. Hon hade fått känna hur alla andra hade det för en stund.
Och vi hade ett verktyg för att få ner hennes våldsamma smärtbild vilket alltid är vår största prioritet. För om kroppen har ont spelar det ingen roll vilka superövningar vi gör eller hur smarta rörelser vi kan få till – Smärtan vinner. Alltid. Det är ett direkt hot mot hela kroppens existens enligt hjärnan och kommer alltid att ligga först i pipelinen.

Avslappningsbehandlingen har vi sedan upprepat och ökat frekvensen på och den håller sig nu i ca 48 timmar per gång vilket är mer än vi vågat hoppas på efter denna korta tiden. Migränen är kvar, smärtan är fortfarande omfattande men intensiteten har minskat och nu finns det faktiskt bra dagar även i vardagen och inte bara här på vår behandlingsbänk.

Nu börjar den riktigt stora utmaningen – Att inte gå upp i spänningar hemma, att hålla ner stressbilden och att försöka börja röra på sig utan att det gör mer ont. Ett minfält helt enkelt.
Men vi har gått i detta minfältet förut och vet vad vi skall titta efter och än så länge har vi fortsatt framåt.

Den absolut största utmaningen för individen är tomrummet smärtan lämnar efter sig i själen. När någon haft så ont så länge är smärtan en stor del av livet. Även om det är skönt att den är borta så lämnar den ett stort gap efter sig och det kan vara väldigt jobbigt.
Precis som när en idrottare slutar med sin sport från en dag till den andra kan även en smärtlindring innebära en kris för individen. Men kriser är inget farligt, vi behöver bara känna till processerna bakom. Det enda vi håller utkik efter är om krisbearbetningen verkar avstanna eller individen mår sämre och verkar deprimerad. Först vid dessa tillfällen behöver en psykolog in på spelplanen, i övrigt löser hjärnan det bäst själv. Detta är något vi förklarar för klienten i ett tidigt skede så alla vet hur allt fungerar.

För vår 40-kvinna är livet fullt med utmaningar och smärta. Och så kommer det sannolikt fortsätta vara. Sjukdomen går som sagt inte att träna bort eller bota. Men det går att lindra.

Och kan livet bara få lite andrum någon gång om dagen sjunker lidandet och livskvalitén ökar. Som ni ser på bilden av mätningarna har hon fortfarande en bra bit kvar - Men det är bättre. Trots att hon haft ont i hela sitt liv mer eller mindre. 

Björn Rhodin
Caladrius

Första mätningen är den blå figuren och den andra mätningen efter fem veckor är den oranga figuren. En klar förbättring i smärtbilden. 

 

"Jag vill bli kontaktad av Caladrius för mer information om era tjänster"

 
 
 
 
 
Björn Rhodin