Klient hos Caladrius #2

En kvinna i 50-årsåldern som arbetar inom omsorgen med stora ryggproblem

Då skall du få läsa om nästa klient. Förra gången skrev vi om en kvinna i 50-årsåldern med huvudvärk så klockorna stannade och idag är det dags för ytterligare en kvinna i 50årsåldern, fast med stora problem i ländryggen. En rygg som tagit duktigt med stryk sedan senaste graviditeten för 20 år sedan.
Diskbråck, diskbuktningar, huggande smärtor och strålningar ner i ena benet från och till gör det såklart väldigt tufft att utföra sitt yrke inom den kommunala omsorgen.

Under konsultationen berättar hon dessutom att det är turbulent på arbetet och att hon känner av samma symptom som förra gången hon hade en utmattningsdepression med utebliven sömn, svårt med minnet och nedstämdhet.
Att gå så länge med smärta i ryggen kommer påverka huvudet i någon utsträckning. Så är det bara och det är inget konstigt. Att det dessutom finns en utmattning tidigare i livet kommer göra kroppen mer mottaglig för stress och smärta. 

Efter den fysioterapeutiska undersökningen konstaterar Tobias att ryggens mekanik just nu inte ger utslag på dåliga och farliga symptom. Vi kan också konstatera att den tredimensionella träningen med böjning och rotation i ryggen på samma gång sannolikt förvärrat hennes symptom och det var en bra sak att hon slutade med det.
Diskbråcken har alltså nu börjat gå tillbaka men det finns rester av nervsmärtorna kvar. I klientens fall läggs planen runt ett smärtfritt rörelsemönster med fokus på höftfällning, bålträning och det absolut svåraste av allt: stresskontroll och avslappning.

En kvinna som pressat sig igenom smärtan under så många år kommer vara en utmaning att "vända". Det kommer vara svårt att få henne prioritera sig själv, det kommer vara svårt att coacha henne till att ta diskussion med familj och anhöriga om att ”nu är mamma lite annorlunda ett tag” och det kommer vara svårt att få hennes huvud att acceptera att vila och avslappning är en del i rehabprocessen.

Det spelar ingen roll hur mycket avslappning och smarta övningar hon kommer vi göra om något konsekvent driver tillbaka till smärtan i vardagen. Då blir det ett nollsummespel i kroppen och det finns ingen smärtlindrad framtid i det spelet.

Men det gick. 

Hon har tagit till sig precis allt Sofia och Jonathan sagt och verkligen använt kunskapen hemma. Familjen har backat upp henne och efter fem veckor ser det ut som på bilden.
Såhär säger Jonathan om just hennes utveckling: 

"-Stressen är helt central att kontrollera för henne. I den kommer även smärtlindringen. När det blivit stökigt på jobbet har det blivit svårare med kroppen och tvärt om när det lättar på jobbet. Efter första träningspasset med mig så fick hon sån träningsvärk att hon trodde något hade gått sönder och blev stressad av det, men det var såklart inget farligt. Vi hade inte tagit några risker under passet alls."

Som du ser här i Jonathans text har det sedan senaste mätningen hänt saker på jobbet som gör att stressen ökat och att en del av besvären kommit tillbaka. Och så fungerar rehab. Och livet. Det är sällan en rak väg framåt utan två steg fram och ett tillbaka. Det som är fantastiskt är att vår 50-åriga kvinna nu har verktygen att kontrollera sin egen situation och behöver bara en liten knuff i rätt riktning för att få ner stressen och därmed också ner smärtan igen.

Hon äger sin egen situation och behöver oss snart inte alls vilket är precis vad vi jobbat för.

Det blå rutmönstret är vid första mättillfället och den andra mätningen är det oranga rutmönstret. Sen stor skillnad och stresskontrollen är tydligt det som behöver vara i fokus nästkommande fem veckor.

 

"Jag vill bli kontaktad av Caladrius för mer information om våra tjänster"

 
 
 
 
 
Björn Rhodin