Klient hos Caladrius #1

Den här löpande artikelserien kommer handla om våra klienter och hur deras rehabprogram har fungerat och vilket resultat detta har gett.
Du som läsare kommer få ta del av hur vi har tänkt, vad som gjort den stora förändringen, hur tränaren bakom verktygen resonerat kring just det enskilda fallet och mycket mer.

Huvudvärk är en otroligt vanlig typ av smärta bland kvinnor. Under våren kommer vi kunna publicera siffror på detta som kommer få dig att fullständigt tappa hakan. Därför tänkte vi börja med en klient som sökte sig till oss på Caladrius för just huvudvärk.

Jag sitter på en konsultation strax innan jul med en kvinna på 50 år med två utmattningssyndrom i ryggen. Hon har sån huvudvärk att klockorna stannar. En konsumerande smärta som är där redan när hon vaknar. Livet håller på att rinna henne ur händerna som hon själv beskriver det.

Under konsultationen lyssnar jag efter symptom som vi kanske kan lindra hyfsat omgående. Det är viktigt för någon som haft ont väldigt länge att ”få en vinst” i rehaben. Vi måste hitta något snabbt som faktiskt fungerar i alla fall lite.

Jag lyssnar också efter ”de röda flaggorna” såsom symptom på MS eller andra neurologiska besvär. Inte för att kunna sätta en diagnos utan för att ta reda på om vi är rätt ställe för individen eller inte.

Finns det fortfarande höga stressnivåer i livet? Har det lugnat sig efter utmattningssyndromen? Vad har gjorts åt utmattningen så att livet skall bli hanterbart? Finns det något som får huvudvärken att släppa? Kommer smärtan tillbaka under dagen när medicinen går ur kroppen? Alla dessa frågor lämnade utrymme för förbättring vilket är precis vad jag letar efter. Det är mycket svårare att hjälpa någon som redan är ”perfekt” än någon som inte gjort riktigt allt på det sättet vi vet fungerar bäst för våra klienter.

Just denna 50åriga tjejen är fullständigt medveten om att stressnivåerna är för höga men har inte riktigt verktygen att börja jobba på det. Hon har också svårt att veta i vilken ände hon skall starta.

När Tobias gjort den fysioterapeutiska undersökningen står det klart att det inte finns några mekaniska problem och inte heller några tecken på neurologiska besvär. Det är helt enkelt lite för trötta och spända muskler i överkroppen som skapat det mesta av huvudvärken och stressen har mångdubblat effekten av det onda.
Här är det relativt tydligt att vi måste börja på två ställen samtidigt.
Stresskontroll och arbeta med stabiliserande övningar för skulderbladen och bröstrygg på samma gång. Vår operativa tränare Sofia tar över ansvaret över klienten i detta läget och hon säger såhär om situationen:

"Hon var väldigt skör när hon började hos oss och hade två tidigare utmattningar och vid första tillfället kom hon med en huvudvärk på VAS 8. Min tanke var att hitta varifrån huvudvärken kom ifrån och jobba utifrån det och ta det väldigt varsamt med henne. Hjälpa henne att hitta tid till avslappning och egentid som är väldigt viktigt för henne. Först jobbade vi bara med triggerpunkter för hon kunde inte göra något annat just då, sedan när hon inte haft huvudvärk på en vecka så kunde vi jobba vidare med övningar anpassade för henne. Sedan hon började hos oss har hon i stort sett slutat helt med värktabletter och vaknar aldrig med en sprängande huvudvärk längre."

Som ni ser på bilden av rutmönstret vi får fram av de formulärmätningarna vi gör har stora saker hänt på fem veckor.
Smärta (NRS) har minskat kraftigt, huvudet (MADRS) mår mycket bättre och stressen (Stress)  har minskat. Rörelserädslan (TAMPA) har inte minskat enligt poängen som ni kan se och det är väldigt intressant. Här måste man gå in på respektive svar i formulären för att undersöka orsaken och det visar sig att klientens huvud helt enkelt har bytt orsak till rädslan. Från att tidigare undvikit rörelser av rädsla för mer smärta är klienten nu snarare rädd för att det onda skall komma tillbaka och därför undviker en del rörelser. Och detta är fullständigt naturligt.

Med såhär tydliga förändringar är det också väldigt lätt att se vad vi skall fokusera på nästkommande fem veckor. Ju tydligare detta är för klienten ju bättre kommer rehabiliteringen att gå och ju säkrare blir vi på att resultatet kommer vara kvar även den dagen vi är färdiga med rehabprogrammet. Ju bättre verktyg individen får med sig ju lättare kommer livet att gå.
I den 50åriga kvinnans fall kommer det handla om fortsatt stresskontroll men också att börja visa kroppen att smärtan är under kontroll och att det inte är farligt att röra på sig.

Hon hade haft ont i över 10 år.
Det tog oss fyra och en halv vecka att göra väldigt mycket bättre.


Och detta är inget ovanligt alls hos oss.

Här är klientens förändring på bara fem veckor. Första mätningen är den blå rutan och den andra mätningen efter fem veckor är den oranga rutan. 

Här är klientens förändring på bara fem veckor. Första mätningen är den blå rutan och den andra mätningen efter fem veckor är den oranga rutan. 

 

"Jag vill bli kontaktad av Caladrius för mer information om våra tjänster"

 
 
 
 
 
Björn Rhodin