Dermatom - Kartan över kroppen

Har du en strålande smärta ner i benet och samtidigt som ländryggen bråkar behöver du absolut undersöka detta hos en fysioterapeut.

Många som kommer till oss på Caladrius med dessa typer av besvär har aldrig hört talas om ordet ”Dermatom” och det är fullt förståelig.

Det finns nämligen en möjlig förklaring till att det gör ont ner i benet när diskarna i ländryggen inte mår bra och ont i ut i armarna när diskarna i nacken inte mår bra.

Alla nerver som går längs med ryggraden styr olika områden. Dessa områden kallas för dermatom, och de ser du en generell översiktsbild av här på sidan. Det är inte fullt så exakt som bilden vill påvisa och det finns en hel del regler kring var, när och hur det kan kännas men i stora generella drag är det såhär utbredningen ser ut.

När jag håller i konsultationer på Caladrius är detta en av alla de ”flaggor” jag lyssnar efter.

Smärta i ryggen och strålande smärtor ner i ben, ut i armar eller fram på bröstkorgen är viktigt att ta på allvar. Smärtkänslor som är strålande (typ som ilande tandvärk), brännande, isande, känslor som att det rinner varmt vatten eller kallt vatten på huden är tecken som kräver att Tobias undersöker området extra noga för att utesluta eller bekräfta nervpåverkan. Det är nämligen så att en sådan påverkan kan skada nerven permanent och då finns det ingen träning i världen som kommer hjälpa dig. En skadad nerv gör att musklerna i området helt enkelt inte kan fungera som dem skall. Om kabeln mellan förstärkaren och högtalaren är skadad så kommer det inget ljud så att säga. Det fungerar ungefär likadant i kroppen, grovt förenklat.

Smärta ut i dermatomet är något vi på Caladrius anser vara av allvarligare karaktär och något vi stöter på sex-sju gånger per vecka. Det är också vanligt att människorna vi träffat gått runt med detta länge. Mycket för att det kan komma och gå.
Om orsaken till smärtan ut i dermatomet är t.ex. en diskbuktning kan detta mycket väl komma och gå. Buktningen i diskväggarna mot nerven går ofta tillbaka själv och genom rörelser. Därför kan det verka gå i perioder. Det du behöver vara vaken på är att väggarna kan blir försvagade av buktningar och att buktningarna är förstadiet på det riktigt otäcka diskbråcket.

Så även om du inte har ont hela tiden utan ibland och i perioder efter att du gjort något tungt med kroppen gör du mycket klokt i att ta tag i besvären. Nu. Inte om ett par veckor.

Nu.

Björn Rhodin
Caladrius

Dermatom


 

"Jag vill bli kontaktad personligen av Caladrius för mer information om era tjänster"

 
 
 
 
 
Björn Rhodin