Låter det för bra för att vara sant är det antagligen för bra för att vara sant.

Det går inte att bota kroniska tillstånd med låtsasmedicin.

Jag blir så förbannad. På riktigt.

Låt mig vara väldigt tydlig nu.
Det finns inga mirakelmediciner, hemliga övningar, speciella träningskoncept eller kosttillskott som kommer bota kronisk sjukdom eller långtidssmärta.
När du surfar runt på internet för att söka efter hjälpen du borde haft men aldrig fått så är det lätt hänt att träffa på dessa råttor och parasiter som försöker sko sig på redan utsatta människor. För det är exakt vad som händer. Det är ett utnyttjande av människor i nöd som desperat söker efter hjälp.
I bästa fall tar råttorna bara de utsattas pengar – I sämsta fall får råttorna någon som verkligen är sjuk att tro att deras hittepågrejer skall bota dem och blir ännu sämre.

Du som läser den här texten kanske ändå har testat något som legat utanför vetenskapen och vården och fått det att fungera. Så hur förklarar jag det? Jag skrev precis att det inte finns några mirakel. I vissa fall räcker med den placeboeffekten som det kan innebära. Placebo är benämningen på det fenomen som inträffar när hjärnan förväntar sig ett positivt resultat och därför också får det. Motsatt effekt kallas nocebo och kommer till exempel om du får se en bild på en skadad rygg och själv kan relatera till just det området.

När det gäller skillnaden mellan vetenskap och hittepå kan det mycket enkelt förklaras. Om världen som vi känner den skulle gå under och alla böcker skulle försvinna så skulle det till slut stå exakt samma saker i de nya vetenskapliga böckerna som skulle skrivas men det skulle inte stå samma saker i böckerna med hittepå. Är ni med på den tanken?

Jag har full förståelse för att du söker med ljus och lykta efter någonting som fungerar överhuvudtaget. Bara det blir lite lättare. Bara det händer något. Hjärnan behöver en vinst i den eviga kampen mot långtidssmärtan och eventuellt den kroniska sjukdomen.
Men det är inte via kosttillskott och annat trams du kommer hitta detta. Det är först och främst via avslappning, smärtkontroll, stresskontroll och pacing du kommer få störst hjälp och detta kommer heller inte dränera din ekonomi för att lämna dig med lika ont, med ytterligare en besvikelse och en tom plånbok.

Så när det gäller det populära ordet ”detox” kan jag meddela att det finns ingen trovärdig evidens som kan påvisa någon form av effekt alls. Det finns de som ändå mår bättre av detta men förklaras sannolikt istället med placebo och en bättre kvalitet av mat och dryck under perioden och det kommer definitivt inte ta bort någon smärta eller bota någon kronisk sjukdom typ fibromyalgi, reumatism, MS och liknande. Bara glöm det.
Att ”detoxa” skulle innebära att kroppen renas på gifter och att du skulle må bättre av detta. Det fungerar inte så. Levern lagrar inte gifter utan reagerar, bryter ner eller skickar vidare. Fungerar inte denna processen är du leversjuk och då behöver du adekvat sjukvård av specialister. Inte kosttillskott med bös för 3000 spänn per kur.  
Det riktigt stora problemet skulle kunna bli att du faktiskt är leversjuk men tror detoxen skall göra dig frisk. Då går problemen ifrån stora till akuta och det kommer bli bråttom till sjukhuset.

Vill du fördjupa dig i detta kan jag varmt rekommendera denna sidan:
https://sciencebasedmedicine.org/the-detox-scam-how-to-spot-it-and-how-to-avoid-it/

Sen kommer vi till alla bluffars MAMMA. Homeopati. För här menar ofta förespråkarna alltså att det faktiskt går att bota sjukdom med preparat som är så utspädda i vatten att det krävs en biomedicinsk analytiker för att bevisa att det faktiskt finns några partiklar av originalpreparatet kvar i flaskan med vatten.
Det finns en stående belöning i USA på en miljon dollar till den som lyckas bevisa att homeopati är bättre än slumpen när det gäller att bota sjukdom. Den utmaningen har stått sig stadig sedan 1964 och ingen har hittills klivit fram och bevisat det som behöver bevisas och fått pengarna.
Utspädda tungmetaller, utspätt ormgift, utspädda fan vet allt kommer inte hjälpa din långtidssmärta och det kommer inte bota din kroniska sjukdom du eventuellt och ledsamt kanske har.
Det är inte via något diffust preparat du kommer få hjälp. Det är först och främst via avslappning, smärtkontroll, stresskontroll och pacing du kommer få störst hjälp och detta kommer heller inte att lämna dig med lika mycket problem, med ytterligare besvikelse och en tom plånbok.

Så nästan gång du snubblar in på dessa sidor eller träffar dessa personer som tycker detox och homeopati är en bra grej…
Syna bluffen.


En svinförbannad Björn Rhodin
Caladrius

"...råttor och parasiter som försöker sko sig på redan utsatta människor..."   Foto: Johan Gederberg - @photosbygederberg

"...råttor och parasiter som försöker sko sig på redan utsatta människor..."

Foto: Johan Gederberg - @photosbygederberg


 

"Jag vill bli kontaktad av Caladrius för mer information om era tjänster"

 
 
 
 
 
Björn Rhodin