Stresskontroll handlar om egna val och struktur.

När dimman lättar i trollskogen och stenarna inte ser ut som troll längre och ljuden bara är träden som vajar i vinden, är det ”Stressen” som står där och stirrar er i ansiktet. Som ett skogsrå.
Stressen är en lömsk fiende och du kommer aldrig märka anfallet. Du kommer tro att allt är som vanligt fastän den redan brutit ner dig och gjort dig svag.

Den dyker upp en dag när den behövs som mest och hjälpte dig. Du klarade uppgiften och situationen tack vare Stressen och du såg nyttan med den. Kände att med Stressens hjälp kunde du prestera. Ni var tighta du och Stressen.

Och en dag när livet last-testade hemma satt den bara vid köksbordet. Från ingenstans var Stressen där och situationen och uppgiften var absolut inte allvarlig jämfört med det tidigare. Det var bara vardagen. Ändå satt Stressen vid ditt köksbord och skulle hjälpa dig. Eftersom det hade gått bra tidigare när den kom till din räddning och verkligen gjorde en insats tog du erbjudandet. Stressen hjälpte dig igen.

Utan att du märkt av det själv blir din ton efter några veckor kortare när du pratar med vänner och familj och tjejen i charken på ICA. Stressen gör det. Det finns nämligen inte tid för sociala koder och sånt krafs. Du bara kör. För det har Stressen sagt till dig. Men eftersom en gyllene grundregel är att i all kommunikation är det mottagaren som bestämmer så bestämmer just denna mottagaren att du är en surjävel som inte kan uppföra dig som folk. Och du får bemötandet därefter. När du sitter i bilen på väg hem från handlingen räknar du in inte mindre än sex idioter som korsat din väg bara idag. Alla sex var riktigt dumma i hjärnan. Men inte du.

Stressen fortsätter ”hjälpa dig” i ditt liv och tonen fortsätter vara kort. Även hemma.
Så när sambon inte riktigt är sugen på att kela och vara sådär nära som ni alltid var förr, för att du dränerar energin ur rummet med ditt beteende, så förstår du inte varför. Du förstår inte att stressen brutit ner din personlighet och infekterat hela ditt liv. Och när du tittar Stressen i ansiktet förstår du vad den gjort. Den har inte alls hjälpt dig. Den har bedragit dig planerat sedan dag ett. Men nu är den en så stor del av ditt liv och din personlighet att du inte klarar dig utan. Som en drog någon injicerat lite i taget utan att du märkt utav det och helt plötsligt är du fullblodsnarkoman. Utan egna val.

Nu kommer det inte räcka att andas med magen. Det kommer inte räcka att läsa en bok om stresshanteringstekniker.
Den här stressen går inte att hantera. Det är inte frågan om en ”hantering”. Du måste ta kontroll. Du måste kontrollera stressen. Du måste bestämma dig. Du måste göra egna medvetna val.

Och det är detta faktum vi ser tydligare för varje vecka som går på Caladrius hos våra klienter. Stresskontrollen handlar bara till viss del om att arbeta med kroppen. Andningsmönster för lugn och ro-systemet och konditionsträning för syreupptagningsförmåga, ämnesomsättning och hjärnkapacitet. Viktiga delar allihop men hade du krävt mig på en prioritering hade jag placerat den mentala stresskontrollen högst.

Stressen driver upp tempot i allt du gör. Jag har till dags dato aldrig stött på en stressad människa som är lugn och harmonisk. Det fungerar inte så.
Med tempot kommer också försämrade vägval. Istället för att växla ner från 6an till 3an för att se vart du är och försöka hinna med och välja en smart väg så gasar du bara och kör på känslan. Men när varje val görs i stundens hetta är det per definition omöjligt att ha struktur. Är tempot lägre kan smartare val göras och då går det också att följa en struktur. Har du en struktur kan du också ha kontroll. Men inte innan dess. Och lita på mig. Du måste ha en struktur.

Med en struktur kan du säga nej till saker du inte har kontroll över. Med en struktur kan du disponera din energi eftersom du vet hur mycket energin skall räcka till under dagen. Med en struktur kan du också involvera din familj. Med en struktur kan du fimpa energitjuvarna eftersom du kommer upptäcka dem.

Kör du på sexans växel är det dags att släppa gasen och varva ner för att kunna avgöra åt vilket håll du faktiskt kör. Det är dags att bestämma att livet är mer än jobb och uppgifter som skall hinnas med.  Jag tror inte livet var menat att bara vara en rad arbetsuppgifter du skulle utföra plikttroget, slita ut både kroppen och själen för någon annans skull.

Jag fyller mina dagar med liv. Jag måste ha roligt och glädje varje dag. Jag måste ha kärlek runt mig. Jag måste få hjälpa människor runt mig varje dag. Jag måste få vara där för min familj och mina vänner varje dag. När besluten är mina och energin jag kan ge är energi jag har över blir jag glad och stark i själen. Så funkar jag. Så fungerade det inte förr. Men så fungerar det nu.

Sänk tempot i livet – Skapa struktur – Välj vart din energi skall läggas och på vad – Ta bort element som tar energi utan att ge något tillbaka – Och fullfölj planen.

Det kommer fungera. Tids nog så kommer det fungera.
Tålamod och målmedvetenhet – Du måste välja den andra riktningen på livet själv. 

Stresskontroll handlar om egna val och struktur.

Björn Rhodin
Caladrius

 

Huldra forsvant. Av Theodor Kittelsen Bild från Nordiska Muséet

Huldra forsvant. Av Theodor Kittelsen
Bild från Nordiska Muséet

 
 
 
 
Björn Rhodin