Nu skall ni lyssna på mig killar - En krönika av Björn Rhodin

 

#metoo är sannolikt den största revolutionen vi som lever idag någonsin kommer få uppleva. Ändå är det bara toppen på ett riktigt smutsigt isberg. Den ena yrkesgruppen efter den andra vittnar om systematiska kränkningar, beteenden och maktmissbruk genom sexuell makt. Branscher som jobbar med människor som vårdgivare är inget undantag. Det finns INGA undantag.

Och det ni läser om i tidningar och på sociala medier. Det är bara på jobbet. Det finns fler djup i det här stinkande och förorenade träsket.

Att hjälpa människor som jag gör varje dag, ställer krav. Det är ett fantastiskt berikande arbete men kraven är hårda. Jag som tränare finner mig ofta i en situation där jag är bollplank men också en av få ärliga och genuint snälla och lyssnade punkter kvinnan har. Och detta får aldrig missbrukas. Situationen skall inte ens brukas. Aldrig någonsin får vi som väljer att jobba med utsatta människor vika undan eller använda situationen. Det finns inget större svek i livet.

Sedan 2012 har jag varit involverad i fyra skilsmässor och säkert dubbla antalet uppbrott ur riktigt sviniga situationer. Kvinnorna har börjat träna med mig och relativt omgående har min magkänsla kommit om att något inte står rätt till hemma. Och ju fler gånger man varit med om samma sak ju snabbare blir man på att tolka signalerna.

En sak skall jag säga er. Det är inte på jobbet som dessa kvinnorna har det som värst.

När dörren är stängd och telefonen avstängd händer saker ute i hemmen i detta landet som ni läsare saknar möjligheten att föreställa er.
Vi måste förändras som samhälle. Förändras i grunden.

#metoo-debatten är en helt nödvändig livräddare för kvinnan i vårt samhälle. Ni behöver också förstå att problemet är ännu större än omfattningen ni ser med #metoo-revolutionen.
Problemet finns på fler nivåer. Det är inte bara de som slår, antastar, kränker och förnedrar som bär skuld. Det är också alla som är tysta. Som inte säger ifrån. Som gör allt ”ok”. Alla de som försöker flytta fokus ifrån kränkningen till någonting offret gjort eller borde gjort. Ifrågasätt aldrig den skulden. Någonsin.

Oavsett om det är genom jargong eller systematisk kränkning och beteende är resultatet samma. En man blev utan konsekvenser, skrattade och gick vidare med livet medans kvinnan stod ensam kvar. Trasig inuti. Denna gången också.

Att träna stärker både kroppen och självkänslan. En svag kvinna är lätt för en stark psykopat att kontrollera. En stark kvinna är svår att kontrollera för den som försöker. Därför vill jag lyfta träning som en del i självhjälpen. Nu när problemen börjar komma ut ur skuggorna är det dags för er kvinnor att slå tillbaka. Att TA tillbaka det livet ni hade.
Att aktivt arbeta för att bli starkare som kvinna kan aldrig vara dåligt. Det är fullt möjligt för den ”gråa lilla fågelungen” att utveckla sig till en Amazon. Jag har varit med om det fler gånger än händerna har fingrar. Och det är lika vackert varje gång. Det finns en urkraft i den befrielsen jag aldrig kan beskriva med ord.

Samhällen KAN förändras. Ta en titt på de gamla tiderna i Sverige. Trälar var en stor och viktig del av samhället på vikingatiden. Helt självklart då. Helt otänkbart idag. Det går att förändra.

Jag har två döttrar på sju och tio år. Det är jag som bär ansvaret över att visa tjejerna hur män skall bete sig. Hur män skall behandla kvinnor. Hur sunda värderingar ser ut. Hur män behandlar medmänniskor.

Det är här vi män måste börja. Vi med barn. Vi måste vara där. Vi måste vara med. Vi måste lära dem tidigt vad som är ok och inte. Vi måste också visa våra vänner att vi vet hur man behandlar en medmänniska i allmänhet och en kvinna i synnerhet.
Vi med döttrar skall vara den typ av män vi en gång vill att våra döttrar gifter sig med. Ni med söner måste vara de männen ni hade godkänt som partner till er mamma.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och just detta är vårt något. Om #metoo fortsätter sin viktiga revolution på ena fronten kan vi påbörja papparevolutionen på andra. Så i alla fall våra barn kan växa upp i ett tryggare och mer respektfullt samhälle än den skiten vi lever med i idag.

 Foto: Jörgen "Leif" Jönsson. 

Foto: Jörgen "Leif" Jönsson. 

Björn Rhodin
Pappa, pojkvän, tränare, mörk i ögonen och svinförbannad. 

 
 
 
 
Björn Rhodin