Vart är #metoo för träningsbranschen? En krönika från Björn Rhodin

Sedan jag skrev senaste krönikan har massor av kvinnor hört av sig.

Träningsvärlden är på inget sätt fredad ifrån detta vidriga. Ifall det nu var någon som trodde det.

Vi är i grund och botten människor. Ingen människa är mer värd än någon annan. Ingen människa är mindre värd än någon annan. Ingen har rätt att trycka ner någon. Jag läste någonstans att när ett privilegium plockas bort uppfattas jämlikheten som ett förtryck. När någon som är van vid att vara positivt särbehandlad helt plötsligt tappar sina förmåner kommer allt vara dåligt. Speciellt de som tog upp ”platsen”. Möjligen är detta en av orsakerna till att det faktiskt finns en ”motkraft” i debatten om sexuellt förtryck.

Det saknas en #metoo för träningsbranschen. Smutset måste upp och ut i ljuset. Jag har fått åtskilliga samtal och sms med vittnesmål där manliga personliga tränare utsatt klienter för övergrepp. 
Detta måste branschen våga att lyfta fram och forcera bort. Vi behöver utbildare som tar upp likabehandling under sin utbildning till personlig tränare, vi behöver en nolltolerans för kränkning överallt, även på gymmen och vi behöver ledningsgrupper på träningsanläggningar som skapar åtgärdsplaner för att det aldrig skall kunna hända.
Vi skall vara en bransch som går i bräschen för detta arbetet och vi skall vara de största förespråkarna för det medmänskliga och för det sunda förnuftet. Vi skall vara de största motståndarna till kränkningar. Vi hjälper människor. Vi inspirerar människor. Vi ger människor verktyg att ta tillbaka glädjen i livet. Inte precis tvärt om.

De som kränker, insinuerar, utnyttjar och förstör måste fram ur skuggorna. 
Polarna till dessa, som håller käft fastän dem vet vad som pågår måste få veta att dem delar skulden.  Arbetsplatserna som försöker lägga locket på fastän dem vet vad som pågår måste visas upp.
Ovillkorligen.
Vi är många som står bakom er drabbade. Många gånger fler än de andra.
Vi är med hela vägen.

 BIld: Jörgen "Leif" Jönsson

BIld: Jörgen "Leif" Jönsson

Björn Rhodin
Pappa, pojkvän, tränare och svinförbannad

 
 
 
 
Björn Rhodin