Så många svenskar har ont i onödan

(Text och bild får publiceras kommersiellt av tredje part efter godkännande ifrån Caladrius)

Så många svenskar har ont i onödan

Mer än hälften av alla svenskar lider av värk – som ofta är så stark att den leder till psykisk ohälsa. Samtidigt kan smärtan i de allra flesta fall lindras avsevärt. Björn Rhodin på Caladrius berättar hur.

SCB presenterade nyligen 2017 års hälsosiffror, vilket på många vis är dyster läsning – hela 55 procent av svenskarna i åldern 25–54 år uppger nämligen att de lider av värk. Störst är problemen i nacke, axlar och skuldror, och värst drabbade är kvinnorna: hela 62,6 procent av kvinnorna i åldern 25–54 år har värk.

– Det här är inga roliga siffror. Vi pratar alltså om att närmare fyra miljoner svenskar går runt och har värk. Det är fruktansvärt, säger Björn Rhodin, klinikchef och grundare av smärtlindringskliniken Caladrius.

Ett annat stort problem med värken är att den i många fall också leder till psykisk ohälsa – och även där är kvinnor hårdast drabbade. I Sverige har var fjärde kvinna mellan 25–54 både värk och psykiska besvär.

– Jag har träffat otroligt många personer med värk genom åren, och ofta är det samma typ av berättelse. Smärtan finns där och blir ofta bara värre och värre, men samtidigt får man hos vården höra att man ska bita ihop och vänja sig vid smärtan. Självklart är steget därifrån till att bli nedstämd inte särskilt långt, säger Björn Rhodin.

Samtidigt som problemen är enorma skulle väldigt många kunna minska sina besvär med rätt kunskap, menar Björn Rhodin.

– Det finns två vanliga sätt som många försöker lösa sina smärtproblem på. Det ena är att bita ihop och hålla käften, många tror att det är enda sättet, men tyvärr är inte det rätt väg att gå. Det kommer inte att lösa några problem, säger Björn Rhodin, och fortsätter:

– Det andra är att man letar efter någon slags magisk superövning som ska ta bort alla problem. Och tyvärr finns det inga sådana mirakelövningar. Så det kommer inte heller fungera.

Lösningen ligger snarare i att få ett helhetsperspektiv på sin smärta, berättar Björn. Här ska många faktorer samspela, och nyckeln är ofta att få ner sina stressnivåer – vilket sker genom att ta bort saker ur vardagen i stället för att lägga till.

– Hur vanligt är det inte att människor tänker att de ska sänka sina stressnivåer genom att träna yoga? Och så slutar det med att de springer in i yogasalen och skyndar hem efteråt, säger Björn, och fortsätter:

– Ur ett stresshanteringsperspektiv hade det förmodligen varit bättre att åka raka vägen hem och ta tag i den där boken man velat läsa så länge. Så om jag skulle ge människor ett enda råd när det kommer till stress så är det att ta bort saker ur sina liv i stället för att hela tiden lägga till nya.

 

"– Det här är inga roliga siffror. Vi pratar alltså om att närmare fyra miljoner svenskar går runt och har värk." Bild: @photosbygederberg

"– Det här är inga roliga siffror. Vi pratar alltså om att närmare fyra miljoner svenskar går runt och har värk."
Bild: @photosbygederberg

Press nyhetBjörn Rhodin